Kouluttaminen on elämäntaitojen antamista hevosille.

Tämä kirjoitus on alunperin julkasti Kuuntele-hevosia blogissani kesäkuussa 2016. Siirrän parhaimpia tekstejä omalle yrityssivulleni vähitellen ja Kuuntele hevosia-blogi siirtyy sen alle.

Kuvitelkaa tilanne, jossa erään yrityksen henkilöstö olisi sitä mieltä, että johdossa on jotain vikaa. Mikä tähän on useimmiten syynä? Epäjohdonmukaisuus, epäreiluus tai epäselvät ohjeet. Eikö näin? Syynä ei ole se, että työntekijä ei jostain syystä ymmärtäisi, että hänen pitää olla johdettavana, koska johtaja vaan on niin jämäkkä.

Me emme ole hevosille johtajia vaan olemme opastajia ja opettajia. Luomme työkaluja joita opetamme hevoselle, jotta sen elämä meidän kanssamme olisi mahdollisimman mukavaa. Otan tähän mukaan esimerkin: Kuvitellaan taas, että olemme samassa yrityksessä. Siellä aloittaa kaksi uutta työntekijä. Toinen on käynyt alan koulun ja hänet on perehdytetty tehtäviin. Toinen vain kävelee ovesta sisään ja tulee töihin vailla mitään etukäteistietoa tai -taitoa. Kummalla on todennäköisemmin mukavaa ja stressitöntä töissä?

Tästä voimme jatkaa vielä askeleen eteenpäin. Tarvisiko koulutettua yksilöä perehdyttää uuteen työpaikkaan? Hän osaa jo työn eri osa-alueet, mutta muuttaako uusi ympäristö jotain? Mikä muuttuu kun vaihdamme sijaintia? Uudessa toimistossa käytetään vanhoja taitoja, mutta esimerkiksi uusi näppäimistö tai tulostin voi vaatia harjoittelua.

Me ihmiset keräämme työkaluja elämässämme töihin ja arkeen, jotta meidän olisi mahdollista elää elämää mahdollisimman hyvin. Mitä enemmän meillä on työkaluja sen helpompi meidän on toimia. Samaa teemme hevosille. Kouluttamista voi ajatella työkalupakin luomisena. Mitä kaikkea juuri sinun hevosesi pitää osata, jotta sen elämä on mahdollisimman stressitöntä ja mukavaa? Mihin kaikkialle nämä taidot pitää yleistää?

Ihmisen ja hevosen yhteiselon kannalta olisi hyvä, että hevonen osaisi kävellä ja seistä ihmisen vieressä rauhassa. Tämä ei ole hevoselle synnynnäinen taito vaan se opitaan ainoastaan kouluttamalla.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s