Ongelmanratkaisukyky määrittää kouluttajan

Tämä kirjoitus on alunperin julkasti Kuuntele-hevosia blogissani huhtikuussa 2016. Siirrän parhaimpia tekstejä omalle yrityssivulleni vähitellen ja Kuuntele hevosia-blogi siirtyy sen alle.

Hyvä hevosenkouluttaja ratkaisee ongelmat hevosta ja sen tulevaisuutta ajatellen. Mitään ei tehdä vaan sen yhden hetken takia, vaan kaikki tehtävät asiat ovat osatavoitteita kohden suurempaa kokonaisuutta. Tavoitteisiin ei pääse hätiköiden eikä oikomalla.

Hevosen kanssa ei mennä oikeaan suuntaan, jos tehtävä vaatii voimaa tai hampaiden kiristelyä. Silloin yritetään oikoa eikä tavoite kevyesti ja pienillä avuilla toimivasta hevosesta toteudu. Hyvä kouluttaja ja valmentaja osaa rakentaa pohjan niin, että työskentely perustuu keveyteen ja hyvään tasapainoon henkisesti sekä fyyisesti. Pienimmätkin jännittymisen merkit pitää osata tunnistaa ja niihin pitää osata reagoida.

Yllätän usein itseni seuraamasta muitten ratsastusta kiinnittäen huomioita juuri niihin hetkiin kun tulee jotain korjattavaa. Arvostan suuresti niitä, jotka vähäeleisesti kertovat hevoselle, että tehdäänkö sen sijaan nyt näin, jotta pysyt terveenä pitkään. Selkeät ja rauhalliset avut sekä tyyne ilme ratsastajan kasvoille kertoo itsevarmuudesta ja halusta toimia hevosen hyväksi. Hyvä ratsastaja osaa myös pyytää hevoselta tehtävän loppuun asti rakentaen sen niin, että hevonen kykenee sen suorittamiseen. Rauhallisuus sekä rentous tulee tällöin kaupan päälle.

Itse allekirjoitan täysin sen, että voima alkaa silloin kun muut työkalut loppuu kesken. Ei ole mikään häpeä myöntää, että välillä ratsastaessa ei enää tiedä mitä tehdä jolloin epävarmuus alkaa hiipiä. Tällöin oma ilme muuttuu jäykäksi, käsi hieman vahvemmaksi ja usein hevosen liike jäykäksi. Olemme kuitenkin vain ihmisiä eli emme aina kykene toimimaan rationaalisesti. Näitten hetkien jälkeen olisi kuitenkin hyvä aina pohtia mikä johti tilanteeseen ja miten sen voisi jatkossa estää? Ainoastaan laadukas työ hevosen kanssa luo laatua.

image

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s