Ratsukon yhteistyö paremmaksi ymmärrystä lisäämällä.

Painava juttu selkään ja metalliputki suuhun.  Ihmiseni taluttaa minut ulos ja taianomaisesti hän katoaa niskani taakse. Selässäni tuntuu kummallisen paljon painoa ja yhtäkkiä sieltä kuuluu myös ääniä.

Emme oikeastaan voi tietää miten hevonen kokee ratsastajan selässään ja kuinka paljon hevonen käsittää siitä, että siellä tosiaan on se sama kaksi jalkainen liikuttelemassa jalkoja ja käsiämme. Todennäköistä on se, että hevoset käsittävät tilanteen monella eri tavalla.

Me tiedämme sen, että hevonen tuntee painonvaihtelut ja kuolaimen liikkeet suussaan. Me myös tiedämme, että hevonen ei näe suoraan taakseen eli se ei pysty näkemään meitä kovinkaan hyvin, kun olemme selässä. Tämä tarkoittaa sitä, että hevonen ei pysty hahmottamaan kädenliikkeitämme vaan tuntee ainoastaan kuolaimen liikkeet sekä kaulaa vasten olevan ohjan.

Tämä on minulle olennainen tieto hevosia kouluttaessa, jotta pystyn astumaan hevosen kavioihin. En opeta hevoselle ihmisen pitämistä selässä vaan opetan painon ja painonvaihtelun sietämistä, kuolaimen seuraamista ja hevosen kylkiin tulevan tunteen ymmärtämistä.

Yhtälailla hevonen ei ymmärrä mikä liike on pohkeenväistö tai avo, vaan ymmärtää sen sijaan miten jalat ja keho pitää asetella, jotta tietty paine loppuisi tai palkka tulisi. Samalla hevonen oppii mielentilan, joka kyseiseen harjoitukseen liittyy. Rento mieli mahdollistaa hevosen käyttämään oikeita lihasryhmiä. Jatkuvassa jännityksessä hevonen kehittää itsessään vääriä lihaksia eikä kehon elastisuus parane.

Hevosia kouluttaessa on tärkeätä muistaa mitä me todellisuudessa niiltä pyydämme ja mitä viestimiä meillä on käytössämme kun yritämme ohjata niitten kehoa. Tämän takia  istunta ja rento käsi ovat tärkeitä, koska ne ovat meidän tärkeimpiä kieliä millä puhumme hevosille ratsastaessamme. Hevosen säikähtäessä ja pakoreaktion herätessä poistuu hevosen mahdollisuus kuunnella meitä, kun selässä olevan painolastin sijaan ensimmäisenä ajatuksena on päästä turvaan.

Muista siis arjessa hevosesi kanssa nämä tärkeät asiat:

  • Hevoselle viestitään todella monella tavalla. Hevosen pitää oppia meiltä monta kieltä. Mieti itse miten monta viestintä käytät ja varmista, että hevonen ymmärtää niitä siten kun sinä haluat.
  • Harjoittele omaa kehonkäyttöäsi, jotta voit ratsastaessasi olla selkokielinen. Horjuva tai jäykkä ratsastaja kertoo toisinaan hevoselle ihan höperöitä, joten treenaaminen ei pysy johdonmukaisena. Muista toki myös, että kaikki horjuvat joskus hevosen selässä. Ainoastaan harjoittelu sekä virheistä oppiminen kehittää!
  • Harjoittele hevosesi kanssa rauhallista mielentilaa, kahdenkeskistä viestintää sekä rentoa aktiivista liikettä. Näiden ohjeiden avulla löydät hyvän ja hevosystävällisen ratsastuksen avaimet!
Hevonen venyttää kauniisti
Tämän hevosen olen opettanut venyttämään kehoaan kuolainta kohti. Opittu asia näkyy askeleen pituuden venymisenä.

 

 

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s