Olen Huittisissa asuva kouluratsastuspainotteinen hevosten kouluttaja ja ratsastusvalmentaja. Painotan istuntaa, hevosen näkökulmaa ja klassisen kouluratsastuksen periaatteita. Pyrin siihen, että toimintamme hevosten kanssa on vuorovaikutusta, jossa otamme huomioon hevosen tuntevana eläimenä.

Tarjoan asiakkailleni polun, jota kautta he voivat harrastaa klassista maastakäsittelyä sekä kouluratsastusta niin, että se edistää hevosen hyvinvointia. Se on loistava virike mielelle ja laadukas tapa pitää hevosen keho kunnossa.

Perustan hevosten koulutuksen käytöstä vahvistaville käytänteille. Opastan asiakkaitani myös positiiviseen vahvistamiseen naksutinkoulutuksen kautta.

Olen aloittanut kokopäiväisesti hevosalalla vuonna 2016. Oman Tmi Nina Könönen Equestrian-toiminimen perustin vuonna 2017.

Minä ja hevoseni Habil. Kauniin kuvan on ottanut Minna Alaspää.

Oma ratsastusfilosofiani

Ratsastuksessa tavoitteeni on kehittää hevosen kykyä kantaa itsensä  kevyellä tuntumalla ja liikkua rennosti pienillä avuilla pohkeen edessä. Tuntuman pitää olla kevyt ja hevonen kuuluu opettaa kurkottamaan kaulaa tuntumaa kohti. Kaulan pitää pystyä liikkumaan niin rennosti kuin mahdollisia, jotta hevonen voi tasapainottaa itsensä. Hevosen lihaksiston tasapainoiseksi saaminen eli suoristaminen on tärkeä osa ratsastustani ja opetustani. Ilman laadukasta suoristamista ei saa aikaiseksi hyvää tuntumaa tai rentoutta.

Opetuksessani ja ratsastuksessani painotan paljon istuntaa. Tämä johtuu siitä, että hevosella on mieletön kyky lukea ratsastajan istuntaa. Hevosen suoruuttaa voi korjata se istunnalla erilaisia harjoituksia käyttäen. Tämä on usein tehokasta, kestävää sekä hevosystävällistä. Hyvän istunnan lisäksi laadukas ratsastus vaatii ymmärrystä hevosen mielestä. Ainoastaan mieleltään luottavainen hevonen kehittää kehossaan oikeita lihasryhmiä.

Ratsastan ja opetan valmennettavani ratsastamaan hevosia niin, että hevoset motivoituvat työhön.

Koulutus

Olen suorittanut hevostalouden perustutkinnon (hevosharrasteohjaaja) Ruukin maaseutuopistossa. Tavoitteeni on tehdä ratsastuksenohjaajan tutkinto loppuun asti, joka jäi kesken ulkomaille lähdön takia.

Olen tehnyt eläintenkouluttajan ammattitutkinnon opinnot Kpedussa ja valmistuin sieltä 2020. Tällä hetkellä lisäää tietämystäni opiskelemalla ESI Education-oppilaitoksen kautta Diploma of Equitation Science-tutkintoa.

Tutkintojen lisäksi lisään tietojani luentojen ja kurssien kautta jatkuvasti.

Oma valmentautuminen

Suomessa olen valmentautunut Mintti Käkelän (ent. Rautioaho) ja Anna Kilpeläisen kanssa. Heidän valmennukset avasivat minulle aikoinaan aivan uuden reitin hevosmaailmassa. Laadukkaasta valmennuksesta huolimatta koin, että halusin paljon enemmän kun mitä Suomessa pystyin saamaan.

Tiedon- ja taidonjano veivät minut Portugaliin syksyllä 2017. Vietin siellä lähes vuoden ja kokemus ylitti odotukseni! Perehdyin korkean tason kouluratsastusliikkeisiin, laadukkaaseen perusratsastukseen ja entistä tarkemmin hevosten koulutukseen.

Tällä hetkellä valmentaudun Mari Faria Carvalhon kanssa sekä hänen Suomen kursseillaan, että Portugalissa. Tutustuin häneen kun asuin Portugalissa ja aloitin käymään hänen valmennuksissa vapaapäivinäni. Marin löytäminen on ollut minulle suuri asia! Mari on taitava ratsastaja, jonka työssä rento ja hyvinvoiva hevonen ovat avainasioita. Hän on kouluttanut hevosia alkeista GP-tasolle asti. Arvostan Maria paljon, koska hänen kouluttamansa hevoset ovat terveitä vanhaan ikään asti. Se kertoo oikeanlaisesta ratsastuksesta ja pyrin itse aina samaan.

Opetus kotitallillani Portugalissa perustui Enlightened Equitation-istuntametodiin. Metodin ansiosta olen jatkuvasti kehittänyt omaa istuntaani sekä  kykyä auttaa muita istunnan kanssa. Valmentajinani Portugalissa oli kotitallilla klassisen kouluratsastuksen EE-opettajat Vicky Robain (EE Level 3,) ja Pru ClaytonMead (EE Level 4). Opin itsekin metodin saloihin vuoden aikana ja hyödynnän niitä valmennuksissani.

Kaiken muun hyvän ohessa tutustuin Portugalissa lusitanohevosiin. Olen oppinut tältä rodulta todella paljon. Ilman näitä herkkiä ja rohkeita hevosia en olisi pystynyt kehittämään istuntaani niin pitkälle. Herkät hevoset opettavat ratsastajalle herkkyyttä apuihin ja tasapainoa. Minulla on ilo antaa tätä oppia eteenpäin!


Vasemmalla kuvassa on Mari Manty Faria Carvalho ja hänen lusitano ruuna Aku. Keskimmäisessä kuvassa on Pedro Nevesin working equitation ruuna kootussa laukassa. Oikella on meidän Equus Ourique – valmennustiimi: minä vasemmalla, valmentaja Vicky Robain keskellä koiransa Odien kanssa ja oikealla kämppikseni sekä hyvä ystäväni (ja valokuvaaja) Mathilde.